Cattery bezoek 

Bezoek in een paar dagen tijd nooit meerdere Cattery’s! De reden is dat iedere Cattery een eigen milieu heeft. Dat betekent dat in elk huishouden waar dieren leven bepaalde bacteriën en virussen aanwezig zijn. De dieren die binnen dat milieu leven zijn zelf niet ziek, of worden hier zelf niet ziek van. Als je als potentieel kitten koper bij een Cattery langsgaat, neem je onbewust hier iets van mee wat wel tot een aantal dagen kan blijven hangen. Mocht je dan binnen een paar dagen bij een andere Cattery op bezoek gaan, bestaat de kans dat je iets besmettelijks kan meebrengen. Hiervan zouden onze kittens ziek kunnen worden dus graag uw aandacht hiervoor. Heeft u een kitten gereserveerd dan bent u als mogelijke koper welkom na 7 weken. Dit zal gebeuren op afspraak, want dan kunt u rustig kennis maken en een band opbouwen.

 

Voorbereiding van het bezoek

  • Heb je zelf katten of andere huisdieren? Draag dan schone kleding en douche dezelfde dag nog. Voorkomt dat je eventuele vlooien, wormen of andere ziekten overbrengt aan onze kittens. 
  • Draag kleding waarvan je het niet erg vindt als er een haakje in komt vanwege hun nageltjes. 
  • Neem schone sokken mee

Tijdens het bezoek

  • Wij vragen bij binnenkomst of je je schoenen uit kan doen en schone sokken aan te doen. 
  • Hierna mag je de handen wassen of desinfecterende lotion gebruiken. 
  • Zorg dat je jezelf rustig opstelt als je binnen komt. Na de kennismaking gaan we rustig bij de kittens zitten, waar ze je kunnen ruiken en zien. Laat de poezen en kittens uit zichzelf naar je toekomen. Probeer ook niet teveel kabaal te maken, dat zal ze kunnen afschrikken.
  • Tip: Aai een kat/kitten nooit meteen. Laat ze er eerst maar aan je hand ruiken voordat je ze aanraakt. Als ze dan op hun gemak lijken te zijn kan je ze proberen te aaien over hun lijf. Bijvoorbeeld de rug, want over het hoofdje vinden de kittens vaak onprettig van een vreemd persoon.

 

Kitten mee naar huis  

Wanneer mogen de kittens naar hun nieuwe huis?

De kittens mogen alleen het nest verlaten als ze twee keer gevaccineerd zijn, hun kattenpaspoort hebben ontvangen, ontwormd zijn, goed op gewicht zijn en een gezondheidsverklaring hebben van de dierenarts. Denk hierbij aan maximaal 15 weken oud. (Mits er geen bijzonderheden zijn uiteraard!) 

Regel annulering kitten: Ten alle tijden mogen wij een kitten, ook al is hij/zij besproken, annuleren als wij om welke reden dan ook, het gevoel krijgen dat het kitten niet bij u kan wonen! 

 

Wij hebben liever niet dat de katten buiten komen. Ze worden snel gestolen en in de winter zijn de temperatuurswisselingen te groot voor de Cornish Rex. (door de dekharen) Ook worden ze helaas vaker en sneller aangereden.

 

Wat krijg je mee naar huis

  • Contract
  • Betalingsbewijs (indien u een voorschot heeft betaald)
  • Vaccinatieboekje
  • Originele stamboom (tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt)
  • Papieren eigendomsoverdracht
  • Indien van toepassing papieren chipregistratie
  • Voer +- 5 dagen

U krijgt kittenvoer mee voor een aantal dagen zodat de kitten rustig kan wennen aan het nieuwe huis en eventueel andere voer.

 

Een kat in huis betekent dat er veel zal veranderen. U verzorgt nu een levend wezen dat niet voor zichzelf kan zorgen. Hieronder een aantal van onze adviezen. 

Wat moet u kopen

  • Kattenbak 
  • Voer en drinkbak 
  • Krabpaal (krabben is normaal gedrag voor een kat) 
  • Een bak met verschillende speeltjes

 

Kitten thuis

Als u de kitten dan thuis heeft worden wij graag op de hoogte gehouden. Een foto op zijn tijd wordt door ons zeer gewaardeerd! U kunt bij ons terecht ook nadat u de kitten heeft opgehaald. Mocht u de kitten/kat weg willen doen… dan worden wij graag als eerste op de hoogte gesteld. Wellicht kunnen we samen tot een oplossing komen. Een kitten mag nooit zonder onze toestemming doorverkocht worden.   

 

Kitten mee naar huis nemen / verhuizen

Mocht u verhuizen dan raden wij aan de kat ruimte voor ruimte aan het huis te laten wennen. En laat de kat zien waar zijn faciliteiten zich bevinden in u nieuwe huis. Tevens worden wij graag op de hoogte gesteld van uw nieuwe adres. 

 

Speelgoed tips

Zorg altijd voor voldoende speelgoed in thuis. Een krabpaal wordt door de katten zeer gewaardeerd. Hierdoor hebben ze hun eigen plek en zullen ze uw meubels met rust laten. Het is erg belangrijk dat de kat zijn eigen rust plek(ken) kan vinden in huis.

  • Lege dozen (favorite)  
  • Lege boodschappentassen 
  • Zelfgemaakte propjes papier 
  • Een laserlampje is altijd een hit. Katten rennen graag achter het rode stipje aan dat op de grond of tegen te muur beweegt.
  • Balletjes, muizen etcetera er is genoeg speelgoed te vinden.  

Door veel te spelen met de kat bouwt u een sterke band op en creëert u een omgeving met veel positieve prikkels. Hierdoor zal u kat zich niet vervelen. Tip: Verstop het voer van u kat eens op verschillende plekken. Op de kast bijvoorbeeld. Er zijn ook speelgoedballen waar u de maaltijd van de kat in kan stoppen, zodat de kat met het speelgoed moet spelen om er eten uit te krijgen. 

 

Uiteindelijk verliest een kat zijn interesse in zijn speelgoed. Dan komt de doos met verschillende soorten speelgoed van pas. Gebruik elke keer een ander speeltje zo blijft de kat zijn interesse in het speeltje behouden.

 

Heeft uw kat stress? Spelen helpt altijd om stress te verminderen. 

 

Bijten/krabben of slaan

Mocht u kitten tijdens het spelen speels met zijn poten u handen slaan of speels bijten. Raak hem dan zacht aan met de vinger tegen de neus ter afleiding. U vervangt hierna snel u hand voor speelgoed. Uw kat mag u nooit bijten of slaan. Ook niet speels. 

 

Met onze kittens fokken

Er mag met onze huidige kittens niet gefokt worden. Dit wordt opgenomen in het contract. Voor de toekomstige nestjes is het nog niet bepaald. Vraag het vooral bij ons na mocht u geïnteresseerd zijn in fokken. 

 

Steriliseren of Castreren.

Op welke leeftijd u de kat het beste kan laten steriliseren of castreren overlegt u altijd met de dierenarts. Gemiddeld is dit ongeveer tussen de 5-8 maanden.

Let op: Hierna kan uw kat waarschijnlijk van het kittenvoer af omdat de kans bestaat dat uw kat teveel aankomt in gewicht.

 

Waarom steriliseren van poezen?

Zelfs wanneer uw kat binnen blijft en niet samenleeft met een vruchtbare partner, wilt u nog steeds steriliseren. Het maakt de kans op eierstokkanker onmogelijk en daarnaast wordt het risico op baarmoederhalskanker drastisch verminderd.

Ook wordt een poes niet meer drie tot vier keer per jaar krols. Tijdens deze periode wil ze zich namelijk continue voortplanten en dit kan als zeer vervelend worden ervaren. Dit wordt ook in het contract opgenomen.

 

Waarom castreren van katers?

Katers hebben baat bij castratie. Het risico op zaadbal kanker verdwijnt en daarnaast voorkomt het een aantal vervelende gedragingen.

Gecastreerde katers zijn minder territoriaal, zullen zelden met urine hun territorium afbakenen en hun urine zal minder sterk ruiken. Wanneer u twee katers heeft, zal castreren het aantal keren dat ze met elkaar vechten drastisch verminderen. Gecastreerde katten zijn over het algemeen veel beter gehoorzaam en gemakkelijker te hanteren. Dit wordt ook in het contract opgenomen.

 

Auto training

Veranderingen omgeving

Wij nemen onze katten veel mee naar huishoudens waarin ze welkom zijn. Deze huishoudens hebben nooit katten, wel soms honden. Dit houdt onze katten erg alert en houdt de geest zelfverzekerd en jong. Een autorit kan in het begin voor wat stress zorgen, maar met juiste training kunnen ze gewoon happy meerijden in de auto.

 

Stap 1 Wat heb je nodig? 

  • Koop een reismand die comfortabel is voor de katten. Deze zet je altijd vast in de auto met de gordel! 
    katten tuigje voor de kat 
  • Goedkeuring van het huishouden die u bezoekt. Controleren dat alle ramen en deuren gesloten zijn! 
  • Zakje voer 
  • Voer en waterbakje 
  • Speelgoed 
  • Kleine reis kattenbak + schepje 
  • Hun eigen vertrouwde mandje zodat je een eigen en warm plekje kan creëren 

Tip: Wij hebben altijd een setje spullen klaar staan 

 

Stap 2

Oefen in huis met de reismand en leg hun favoriet kleedje erin. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid te wennen aan het mandje. Op momenten wanneer je erbij blijft begin je ook het kattentuigje te introduceren. Let goed op dat uw kat nergens achter blijft haken terwijl hij het tuigje draagt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. 
Functie tuigje: veiligheid. Wij starten thuis altijd met het tuigje. Zo worden de katten voorbereid op de komende trip. Nooit abrupt de kat ineens in de auto zetten. de tijd nemen is noodzakelijk! 

 

Stap 3

We zijn begonnen met de dames 5 keer 30-60min in een warme auto de laten snuffelen. Let op: misschien heeft uw kat wel 10 keer nodig voor de kat relax genoeg is om te gaan rijden.

 

Stap 4

Kleine stukjes rijden van 5-10min maximaal in een rustige straat 

 

Stap 5

Zodra uw kat relaxt genoeg is kunt u de ritten uitbreiden. Zelfs met korte huisbezoekjes van korte ritjes.

 

Stap 6

Breidt dit rustig uit. 

Tip: Blijf altijd alert op de houding van uw kat. Het kan zo zijn dat er na lange tijd iets veranderd waardoor je wellicht een aanpassing moet maken om het de kat weer comfortabel te maken. 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb